Življenjepis

Mario Kurtjak je akademski kitarist, profesor kitare, skladatelj, univerzitetni diplomirani kemik in doktor znanosti. Leta 2018 je odliko zaključil podiplomski študij na sloviti Royal Academy of Music v Londonu, kjer je študiral kitaro pri prof. Michaelu Lewinu, Davidu Russellu in Fabiu Zanonu in kompozicijo pri prof. Davidu Gortonu. Pred tem se je glasbeno izobrazil v Sloveniji, pri prof. Evi Hren na Glasbeni šoli Logatec, prof. Igorju Sajetu na Srednji glasbeni in baletni šoli Ljubljana in prof. Andreju Grafenauerju na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Na Akademijo za glasbo je bil sprejet kot izjemni talent pri 16 letih in diplomiral leta 2010 z odlično oceno in posebno pohvalo (summa cum laude). Na državnih in mednarodnih mladinskih tekmovanjih je osvojil več prvih nagrad, poleg tega je za uspešno glasbeno delovanje prejel nagrado Antonia Tarsie (2005), februarsko priznanje občine Logatec za izjemne dosežke na področju kulture (2009), Škerjančevo (2007) in Prešernovo nagrado (2008, v Triu IreNeMa) ter nagrado fondacije Blyth Watson (2017). Udeležil se je tudi mnogih mojstrskih tečajev pri priznanih kitaristih, kot so Marcin Dylla, Leo Brouwer, Hubert Käppel, Zoran Dukić in Aniello Desiderio. Kot profesor kitare pa tudi sam prenaša svoje glasbeno znanje mladim kitaristom in je bil nedavno izvoljen tudi za predsednika Društva slovenskih učiteljev kitare (EGTA Slovenija).

His concert repertoire embraces all musical eras and styles, including his own compositions and over 15 premieres of new works. In 2017 he composed his first sonata for guitar, which was premiered by Erazem Grafenauer in Berlin in October that year. As the artist in residence in February 2019 and with the support of the Ministry of Culture and the Embassy of Slovenia, Mario performed several concerts in London this year, where he premiered the “Guitar Rhapsody” for solo guitar by the Brazilian composer Bernardo Simões and presented music by Slovene composers and his own compositions as well. He has performed four more compositions that were written this year, two of which were the world premieres by composers Bernardo Simões and Miroslav Lončar (Croatia/USA).

Mario has always been a very active chamber musician as well, most notably in Trio IreNeMa (with flautist Irena Rovtar and violinist Neža Piry), the Slovenski kitarski kvartet (z Erazmom Grafenauerjem, Simonom Krajnčanom in Aljošo Vrščajem) in Solent Duo (s kolumbijsko sopranistko Melizo Metzger).

Trio IreNeMa je poleg številnih koncertov v Sloveniji, Italiji in Nemčiji, na katerih je večkrat tudi krstno izvedel dela slovenskih skladateljev, snemal tudi za arhiv Radia Slovenija in nemškega radia SWR2. Slovenski kitarski kvartet tudi zelo uspešno promovira slovensko glasbo s premierami originalnih skladb in priredb del slovenskih skladateljev na najpomembnejših koncertnih odrih in festivalih pri nas in v tujini. Leta 2014 so v polni Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v sodelovanju s Simfoničnim orkestrom Cantabile kot prvi v Sloveniji izvedli Rodrigov Concierto Andaluz. Posneli so tudi skladbo »Fantasy Journey« za avtorsko zgoščenko hrvaškega skladatelja Miroslava Lončarja. Več informacij o Slovenskem kitarskem kvartetu je na spletni strani http://sk4.si/ali https://www.facebook.com/slovenianguitarquartet/

The Solent Duo was established at the Royal Academy of Music in 2016 and they are particularly interested in performing unexplored repertoire for the high soprano voice and guitar, either by reviving the forgotten originals or creating new transcriptions. In autumn 2018 they had two tours of three concerts per week in London and Kent, one with a topic of love in the variety of its emotions and the other consisting of arrangements of opera arias and art songs. This year they appeared at the Lent Festival in Maribor and Festival Arsana in Ptuj. More about Solent Duo tukaj.

“ Kljub svoji mladosti velja za izjemnega interpreta kitarske glasbe z izrazitim smislom za muzikalnost in obvladovanje kitarske tehnike.” (Logaške novice)

“Na nastopu je pokazal veliko tehnično znanje in izostren odnos do tona. Še zlasti velja izpostaviti odlično tonsko niansiranje v nizkih dinamičnih stopnjah.” (Borut Smrekar, Glasna)